Arbets- och näringsministeriet inleder genomförandet av EU:s nya klimatbestämmelser

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.4.2023 11.28 | Publicerad på svenska 21.4.2023 kl. 12.08
Pressmeddelande
savupiippu

Europaparlamentet godkände den 18 april 2023 förhandlingsresultaten av de fem lagstiftningsförslagen i klimatpaketet Fit for 55. Parlamentet, kommissionen och rådet som företräder EU:s medlemsstater nådde en preliminär överenskommelse om resultaten i slutet av 2022. EU:s klimatpaket har siktet inställt på att senast 2030 minska växthusgasutsläppen i EU med minst 55 procent jämfört med 1990 års nivå.

Paketet innehåller reformer av EU:s allmänna system för handel med utsläppsrätter, integreringen av sjöfarten som en del av det allmänna systemet för handel med utsläppsrätter, reformen av systemet för handel med utsläppsrätter för luftfart samt inrättandet av ett helt nytt system för handel med utsläppsrätter som gäller distributörer av bränslen. Den nya utsläppshandeln omfattar vägtrafik, separat uppvärmning av byggnader, byggande och det fossila bränslet inom industrin som inte omfattas av den nuvarande utsläppshandeln. 

Dessutom inrättas en mekanism för koldioxidjustering vid gränserna (CBAM) för att skydda EU:s industri mot koldioxidläckage och skapas en social klimatfond för att bekämpa energi- och transportfattigdom.

Rådet ska ännu godkänna lagtexterna vid sitt officiella möte. Därefter publiceras de i EU:s officiella tidning, varefter lagarna träder i kraft 20 dagar senare. Arbets- och näringsministeriet svarar för totalreformen av lagen om utsläppshandel samt genomförandet av mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna.

Reformen av systemet för handel med utsläppsrätter utvidgar EU:s utsläppshandel till nya områden

Reformen av systemet för handel med utsläppsrätter höjer systemets målnivå. Utsläppen av växthusgaser inom de sektorer som omfattas av utsläppshandeln ska minskas med 62 procent fram till 2030 jämfört med 2005 års nivå. Auktionerna av utsläppsrätter för bränsledistribution inleds tidigast 2027 eller senast 2028.

I systemet för handel med utsläppsrätter inkluderas också utsläppen från sjöfarten stegvis redan från och med 2024. Systemet för handel med utsläppsrätter för luftfart reformeras så att de utsläppsrätter som tilldelas gratis inom luftfarten slopas senast 2026 och samtidigt främjas användningen av hållbara flygbränslen.

Arbets- och näringsministeriet tillsatte i november 2022 en styrgrupp och fyra underarbetsgrupper att bereda en reform av lagstiftningen om utsläppshandel. 

Ny mekanism för att skydda EU:s industri mot koldioxidläckage

EU skapar en ny mekanism för koldioxidjustering vid gränserna (CBAM) som gäller import från länder där utsläppsbegränsningarna är mindre omfattande än i EU. På detta sätt kompenseras kostnaderna för EU:s system för handel med utsläppsrätter och tredjeländer uppmuntras till ambitiösa utsläppsminskningar. 

Samtidigt förhindras att produktionen flyttas till länder med mindre reglering. Mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna ska tillämpas på produktion av järn, stål, cement, aluminium, gödselmedel, el och väte samt under vissa förutsättningar på indirekta utsläpp. Mekanismen tas i bruk i två faser så att rapporteringsskyldigheterna inleds redan i oktober 2023. I den andra fasen från och med 2026 börjar man stegvis samla in avgiften enligt mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna när de utsläppsrätter som tilldelas gratis i EU:s system för handel med utsläppsrätter slopas stegvis.

Arbets- och näringsministeriet tillsatte i januari 2023 en arbetsgrupp som hade i uppgift att bereda det nationella genomförandet av mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna.

Mer information:
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 431 6518
Juhani Tirkkonen, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 2140