Företag och kommuner har effektiverat sin årliga energianvändning med 12,5 TWh

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 3.10.2023 10.01 | Publicerad på svenska 3.10.2023 kl. 11.55
Pressmeddelande
värmeläckagemätning i anläggningen, handhållen mätare i förgrunden i hand

De företag och kommuner som anslutit sig till energieffektivitetsavtalen har 2017–2022 genomfört sammanlagt nästan 25 000 enskilda energieffektivitetsåtgärder. Åtgärderna effektiverar den årliga energianvändningen med sammanlagt med nästan 12,5 terawattimmar, vilket motsvarar den årliga energianvändningen i 625 000 småhus med elvärme.

De som omfattas av avtalen täcker ca 60 procent av Finlands totala energianvändning. De över 750 företag och deras drygt 7 000 verksamhetsställen samt de över 150 kommuner och samkommuner som anslutit sig till avtalen effektiverar målmedvetet sin egen energianvändning. 

Merparten av de branscher som är med i avtalen har redan i slutet av 2022 nått det mål för effektivering av energianvändningen 2025 som ställts för år 2025.

”Vi har redan inlett arbetet med att uppdatera färdplanerna för ett koldioxidsnålt samhälle med olika branscher. Vi behöver mer ren energi för samhällets ökande energibehov. Samtidigt måste vi se till att vi inte slösar energi utan använder energin effektivt. Krisåren har inspirerat människor och företag att söka nya sätt att spara energi. Jag ser framemot att de också kommande energieffektivitetsavtalen effektiverar vår energianvändning”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen

En investering på 1,2 miljarder euro i energieffektivitet 

De företag och kommuner som anslutit sig till avtalen har rapporterat om energieffektivitetsinvesteringar på sammanlagt cirka 1,2 miljarder euro under de senaste sex åren. De största investeringarna har gjorts inom den energiintensiva industrin och energisektorn. Mest enstaka effektiviseringsåtgärder har vidtagits inom service-, fastighets- och kommunsektorn. 

Arbets- och näringsministeriet har beviljat över 120 miljoner euro i stöd för investeringar i energieffektivitet som har gjorts av sådana företag och sammanslutningar som är anslutna till näringslivets, kommunsektorns eller fastighetssektorns energieffektivitetsavtal under åren 2017–2022. Stöd har beviljats cirka 1 200 projekt, som inte skulle ha kunnat genomföras utan stödet. 

Åtgärderna minskade de årliga koldioxidutsläppen med cirka 2,7 miljoner ton före slutet av 2022. Det motsvarar nästan 270 000 genomsnittsfinländares koldioxidavtryck. 

Energikrisen medförde rekordmånga åtgärder och besparingar  

År 2022 genomfördes nästan 5 400 nya åtgärder för att förbättra energieffektiviteten, vilket är ett rekordstort antal. Enbart förra årets åtgärder effektiverade den årliga energianvändningen med över två terawattimmar. Av de åtgärder som vidtogs 2022 var cirka 45 procent driftstekniska åtgärder, såsom ändringar i inställningar och användningstider. Deras andel är mer än dubbelt så stor som under tidigare år.

De genomförda åtgärderna och investeringarna i energieffektiv teknik påverkar i hög grad såväl dagens som framtida energifanvändning. En så effektiv energianvändning som möjligt är avgörande när vi tar steg mot klimatneutralitet och ökar graden av självförsörjning i fråga om energi. Att minska onödig energianvändning och planera om tidpunkten för användningen minskar också prisfluktiationerna på elmarknaden. 

Vad betyder energieffektivitetsavtal?

Energieffektivitetsavtalen är en viktig del av Finlands energi- och klimatstrategi och den främsta metoden för att främja en effektiv energianvändning i Finland. Avtalen är ett sätt att fullgöra de krav på energieffektivitet som fastställts i EU:s energieffektivitetsdirektiv och övervaka att de uppfylls. 

Den nuvarande avtalsperioden är 2017–2025. Förhandlingarna om nästa period 2026–2035 ska inledas genast i början av 2024. 

Staten har avtal med branschförbunden Finlands näringsliv, Livsmedelsindustriförbundet, Finsk Energiindustri, Kemiindustrin, Teknologiindustrin, Skogsindustrin, Finsk handel, Turism- och restaurangförbundet, Autoalan Keskusliitto, Kommunförbundet, fastighetsägarnas och byggherrarnas förbund RAKLI och Uppvärmningsenergiföreningen (LEY).

Mer information:: 
Pia Kotro, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 229
Tiina Sekki, överingenjör, Energimyndigheten, tfn 0295 050 200 
Ulla Suomi, direktör, uppföljning och evaluering, Motiva, tfn 040733 9972