Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade Finlands deltagande i krishantering och läget på Koreahalvön

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 4.5.2018 12.20 | Publicerad på svenska 4.5.2018 kl. 14.07
Pressmeddelande 233/2018

Vid sitt möte fredagen den 4 maj behandlade republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott frågor om internationell krishantering.

Finland fortsätter att aktivt delta i internationella krishanteringsuppdrag i enlighet med prioriteringarna i den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen. Finland deltar för närvarande i 10 militära krishanteringsinsatser med sammanlagt cirka 500 soldater och i civil krishantering med cirka 120 experter. Största delen av de finländska soldaterna tjänstgör i FN:s UNIFIL-insats i Libanon, i utbildningsinsatsen i Irak och i Resolute Support-insatsen i Afghanistan. När det gäller civil krishantering är Finlands deltagande störst i Ukraina.

Vid mötet fastställdes att Finland fortsätter att delta i insatsen EU Navfor Med Sophia på Medelhavet med högst 10 stabsofficerare från den 1 januari till den 31 december 2019.

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott diskuterade också läget på Koreahalvön. Finland stöder de pågående förhandlingsprocesserna och åtgärder för att minska spänningen mellan Nord- och Sydkorea. Samtidigt betonar Finland att mer omfattande förhandlingar behövs för att lösa de svåraste frågorna. Det är viktigt att upprätthålla internationella sanktioner tills tydliga framsteg uppnås i förhandlingarna.

Ytterligare information: Jukka Salovaara, avdelningschef, tfn 0295 350 636, Eija Rotinen, biträdande avdelningschef (Nordkorea), tfn 0295 351 731, utrikesministeriet, och Janne Kuusela, överdirektör (krishantering), tfn 0295 140 300, försvarsministeriet