Regeringen understöder kommissionens åtgärder för att främja finansiering av hållbar tillväxt

finansministeriet
Utgivningsdatum 5.7.2018 13.52
Pressmeddelande

Europeiska kommissionen har som en del av sin handlingsplan för finansiering av hållbar tillväxt lagt fram förslag som gäller finansieringssektorn. Handlingsplanen syftar till att minska EU:s miljöavtryck och samtidigt stärka hållbarheten och konkurrenskraften i EU:s ekonomi.

Den 24 maj 2018 lade Europeiska kommissionen fram tre förordningsförslag och två förslag till ändring av lagstiftningen på lägre nivå för att stödja finansieringen av hållbar tillväxt inom EU. Åtgärderna är en del av kommissionens handlingsplan för hållbar tillväxt som fastställdes den 8 mars 2018. Finlands regering understöder kommissionens målsättningar.

EU har förbundit sig till Parisavtalet om klimatförändringar och FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling.  Enligt kommissionen måste det investeras ytterligare ungefär 180 miljarder euro per år i verksamhet som främjar hållbar tillväxt för att uppnå målen enligt Parisavtalet. Detta finansieringsbehov kan inte täckas enbart genom offentliga åtgärder utan mer privat kapital måste styras mot att stödja hållbar tillväxt.

Kriterier för miljömässigt hållbara investeringar

I det första förordningsförslaget fastställs kriterier för miljömässigt hållbara investeringar. Syftet med kriterierna är att harmonisera kraven på miljömässigt hållbara investeringar och göra det lättare för investerarna att fatta hållbara investeringsbeslut.  

Skyldighet att informera om hållbarhetsaspekter

Det andra förordningsförslaget syftar till att öka öppenheten när det gäller investeringars hållbarhetsaspekter och -risker. Informationsskyldigheten skärps i synnerhet i fråga om produkter som erbjuds som hållbara finansieringsinstrument.  

Målet med att öka rapporteringsskyldigheten är att förbättra investerarnas möjligheter att få information om vilka mål och risker för miljön, samhället och administrationen som ansluter till finansieringsinstrumentet.  

Referensvärden för låga koldioxidutsläpp

Genom det tredje förslaget upprättas referensvärden för låga koldioxidutsläpp och för positiv koldioxideffekt. Referensvärdena är indexvärden mot vilka investeringsportföljens eller finansieringsinstrumentets avkastning jämförs. Referensvärdet för låga koldioxidutsläpp ger investerarna bättre möjligheter att jämföra investeringar med avseende på miljömässig hållbarhet. 

Integrering av hållbarhetsaspekten i investerings- och försäkringsrådgivning

Utöver de ovan nämnda förordningsförslagen lade kommissionen fram två förslag till ändring av lagstiftningen på lägre nivå för att integrera hänsyn till miljö, samhällsansvar och administrativa frågor i den rådgivning som värdepappersföretag och försäkringsdistributörer erbjuder enskilda kunder. På detta sätt kan investerings- och försäkringsrådgivare bättre än förut rekommendera produkter som beaktar hållbarhet till sina kunder.

Regeringen sände en U-skrivelse om förordningsförslagen till riksdagen den 5 juli. U-skrivelser används i EU-ärenden då det är fråga om EU-lagstiftningsförslag eller andra förslag som omfattas av riksdagens behörighet. 

Ytterligare information: 

Milla Kouri, finansexpert, tfn 02955 30056, milla.kouri(at)vm.fi