Uusi toimintaohjelma estämään tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.2.2019 10.49
Tiedote

Lähitulevaisuuden tavoitteena on, että Suomessa asuvia ja oleskelevia tyttöjä ei silvota eikä lähetetä Suomesta ulkomaille silvottavaksi. Tavoitteen saavuttamiseksi on julkaistu uusi silpomisen estämisen toimintaohjelma.

Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 200 miljoonaa silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista. Suomessa asuu arviolta noin 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä tai naista ja noin 650–3080 silpomisuhan alla olevaa tyttöä.

Toimintaohjelma suosittaa toimia, joiden avulla silpomisperinnettä voidaan estää ja auttaa sen läpikäyneitä tyttöjä ja naisia. Toimet on tarkoitettu niin kunnille, päättäjille, ammattilaisille, järjestöille, perinnettä harjoittavien yhteisöjen jäsenille kuin muille asian kanssa tekemisissä oleville.

Ammattilaisille oppia puheeksi ottamiseen ja eri tilanteisiin

Pääasiallisin tarkoitus on lisätä tietoa ja osaamista ammattilaiselle sekä välittää tietoa riskissä oleville ryhmille. Ammattilaiset tarvitsevat koulutusta ilmiön puheeksi ottamisesta, eri tilanteissa toimimisesta ja ilmoitusvelvollisuuksista.

Suomessa on jo toteutettu monia hyviä käytäntöjä tyttöjen silpomisen estämiseksi. Näitä on tarkoitus jatkaa. Lisäksi esitetään aiempaa vahvemmin toimia, joilla edistetään silpomisen läpikäyneiden tyttöjen ja naisten hyvinvointia sekä parannetaan heille tarjottavien palvelujen laatua ja saatavuutta.

Toimintaohjelman taustalla Euroopan neuvoston yleissopimus

Toimintaohjelman on laatinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja laajan ohjausryhmän kanssa. Se on jatkoa vuosien 2012–2016 tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen estämisen toimintaohjelmalle.

Taustalla on Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta, niin sanottu Istanbulin sopimus. Se velvoittaa Suomea laatimaan kattavat ohjeet ja takaamaan toimivan järjestelmän silpomisen estämiseksi.

Toimintaohjelma julkistettiin 6.2.2019, kansainvälisenä tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen vastaisena päivänä. Samana päivänä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko tapaa uskonnollisten yhteisöjen johtajia ja keskustelee heidän kanssaan tyttöjen sukuelinten silpomisen tilanteesta Suomessa.

Lisätietoja

Mimmi Koukkula, THL, p. 029 524 7554, [email protected]
Maire Kolimaa, STM, p. 029 516 3389, [email protected]