Työelämä, laatu ja muutos
Työn tuottavuuden ja työllisyyden kehitys oli kääntynyt positiiviseen suuntaan ennen koronapandemiaa. Myös alityöllisten osuus työllisistä oli laskussa ennen pandemiaa. Aiempaa useampi palkansaaja kokee kuitenkin työnsä henkisesti raskaaksi.
Vaikutusmahdollisuudet työhän ovat pysyneet jokseenkin ennallaan, mutta aiempaa useampi kokee että työssä on mahdollista oppia uutta. Sukupuolten välinen palkkaero on kaventunut vain neljä prosenttiyksikköä viimeisen 20 vuoden aikana.
Tämä seurantakori kytkeytyy erityisesti yhteiskuntasitoumuksen tavoitteisiin "yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvinvointiin", "työtä kestävästi", "hiilineutraali yhteiskunta" ja "resurssiviisas talous".
Asiantuntijaverkoston valitsemat indikaattorit
-
Työllisyysaste
-
Työn tuottavuus
-
Alityöllisten osuus työllisistä ja työssäkäyvien pienituloisuus
-
Työn henkinen ja fyysinen kuormittavuus
-
Vaikutusmahdollisuudet työhön
-
Työssä oppiminen
-
Sukupuolten palkkatasa-arvo
Työelämän laatu ja muutos 2021
Työelämän laatu säilyi vakaana koronapandemiasta huolimatta, työllisyys notkahti ja työtunnit vähenivät

Työelämä, laatu ja muutos 2019: Työllisyys kasvaa edelleen, mutta työn tuottavuuden kasvu hiipuu – kokemukset työn kuormittavuudesta ovat ennallaan

Työllisyys on kasvanut voimakkaasti ja työn tuottavuus on kääntynyt nousuun vuodesta 2016 lähtien. Verrattuna 2000-luvun alkuun alityöllisten osuus on selkeästi kohonnut, mutta pienituloisia työssäkäyviä on vähemmän. Työn fyysisessä ja henkisessä kuormittavuudessa sekä vaikutusmahdollisuuksissa ei juuri ole tapahtunut muutoksia. Yhä useammalla on työelämässä mahdollisuus oppimiseen, mutta osaamisen kehittäminen kasaantuu niille, joiden taidot ja osaaminen ovat jo hyvät. Sukupuolten välinen palkkaero on kaventunut hyvin hitaasti.
Työelämä, laatu ja muutos: Työllisyys, tuottavuus ja yritysvastuu paranemassa, mutta työn kuormittavuus on ennallaan

Työn tuottavuuden ja työllisyyden kehitys on kääntynyt positiiviseksi pitkän taantuman jälkeen. Työllisyysaste on jo lähellä viimeisintä talouskriisiä edeltäneitä lukemia. Myös pienituloisten työssäkäyvien osuus on ollut viimeiset vuodet laskussa. Alityöllisten osuus työllisistä on sen sijaan kasvanut selvästi. Työnsä henkisesti tai fyysisesti raskaaksi kokevien määrässä ei ole suuria muutoksia, ja työ koetaan yleisemmin henkisesti kuin fyysisesti raskaaksi. Vaikutusmahdollisuudet työhön ovat pysyneet jokseenkin ennallaan, ja aiempaa useampi kokee että työssä on mahdollista oppia uutta. Sukupuolten välinen palkkaero on kaventunut vain neljä prosenttiyksikköä viimeisen 20 vuoden aikana. Suuret ja keskisuuret yritykset huomioivat toiminnassaan globaalin vastuun aiempaa paremmin.