Kestävää kehitystä -blogi

Palloliitto ja UEFA U19-poikien EM-lopputurnaus edelläkävijöinä ympäristöasioissa

Julkaisupäivä 10.7.2018 10.02 Blogit

Suomen Palloliitto sitoutui ensimmäisenä suomalaisena urheilujärjestönä edistämään kestävää kehitystä. Alkuvaiheessa valittiin kolme Sitoumus 2050 -pääteemaa: omat sisäiset toimintatavat ympäristön huomioimisessa, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sekä ympäristön huomioiminen Vaasassa ja Seinäjoella järjestettävässä alle 19-vuotiaiden poikien EM-lopputurnauksessa heinäkuussa 2018.

Kesän EM-kisat toimivat pilottina tuleville jalkapalloturnauksille. Työ ympäristöohjelman parissa aloitettiin yli vuosi sitten. Turnauksen alkuun on aikaa enää viikko, ja kaikki mahdollisuuksien rajoissa oleva on tehty. Ympäristöasiat on otettu huomioon kattavasti aina pelipaikkojen valinnasta kasvisruokavaihtoehtoihin ja biojätteiden lajitteluun asti.

Tehtäessä systemaattista ympäristötyötä ensimmäistä kertaa tulee vastaan tilanteita, joissa omakin organisaatio suhtautuu asioihin epäilevästi. Painetuista käsiohjelmista luopuminen on kova paikka monelle futisfanille, joten digitaalisten käsiohjelmien oheen tulee pieni määrä maksullisia paperisia versioita. Niiden tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Suuria tunteita aiheuttavat myös kasvisruoka ja pullovesi. Kesän turnauksessa on tarjolla kasvisruokaa tasaveroisena vaihtoehtona kaikille ryhmille, myös pelaaville joukkueille. Pullovettä on saatavilla vain pakottavissa tilanteissa, esimerkiksi kansainvälisen lajiliiton sääntöjen mukaisesti pelaajille.

Kertaluontoisen tapahtuman järjestämisessä on tietysti joitakin lainalaisuuksia, jotka vaikuttavat suurien suunnitelmien toteuttamiseen. Ottelut pelataan vuokratuilla stadioneilla, joten aivan kaikkia asioita ei voida päättää itse. Lisäksi haasteita asettaa raha, kuten näissä asioissa vielä usein on. Kun budjetti on rajallinen, ei aina voida valita sitä ympäristöystävällisintä vaihtoehtoa.

Ympäristön kannalta hyvät valinnat eivät kuitenkaan ole automaattisesti kulueriä. Kustannuksia on leikattu muun muassa siten, että kertakäyttöisiä materiaaleja ei ole tehty turnauksen kotimaisen organisaation toimesta, vaan esimerkiksi turhat painotuotteet on jätetty tekemättä. Jo käytössä olleista somisteista tehdään parhaillaan kisatuotteita, joten huomiota on kiinnitetty lajittelun ja kierrätyksen ohella uusiokäyttöön sekä kiertotalouteen.

Miksi kestävä kehitys sitten valittiin yhdeksi turnauksen pääteemaksi? Jalkapallon harrastajamäärät sekä meillä Suomessa että Euroopassa ovat valtavia. Ympäristötyöllä voidaankin vaikuttaa suureen määrään ihmisiä.

Kiinnittämällä huomio organisaation, pelaajien ja katsojien toimiin turnauksen aikaan herätteleekin siihen, että ympäristöstä on huolehdittava myös harrastusten, kilpaurheilun ja vapaa-ajan parissa – banaaninkuorien lajittelu kotona ei riitä, vaan omien tekojen vaikutuksia on syytä miettiä myös muualla.

Yksi ympäristöohjelman painopiste onkin ympäristöasioista tiedottaminen kaikille mahdollisille kohderyhmille: UEFA:lle eli eurooppalaiselle kattojärjestölle, osallistuville joukkueille, yhteistyökumppaneille, omalle turnausorganisaatiolle ja otteluihin saapuvalle yleisölle.

Haasteista huolimatta onnistumisia on jo saavutettu. Digitaaliset käsiohjelmat tulivat tänä vuonna käyttöön kaikkiin UEFA:n turnauksiin juuri meidän aloitteestamme. Onneksemme kansainvälinen liittomme onkin suhtautunut edelläkävijyyteemme innostuneesti. Toivottavasti jatkossa kaikkien Euroopassa järjestettävien turnausten yhtenä edellytyksenä on määrätietoinen ympäristötyö.  

Tekojen on myös oltava todellisia, ei pelkkiä kauniita sanoja. Omalta osaltamme pyrimme tähän Ekokompassi tapahtuma -sertifikaatin avulla, eli ulkopuolinen auditoija tarkistaa ekotekomme ennen turnausta ja sen aikana. Tavoitteemme on sertifikaatin ohella uusien toimintamallien luominen sekä jalkapallotapahtumille että seuratasolle.

Tervetuloa Vaasaan ja Seinäjoelle katsomaan sekä eurooppalaista huippufutista että suomalaista urheilutapahtuman ympäristötyötä!

 

Miira Kuvaja, tapahtumatuotannon ja markkinointiviestinnän yrittäjä, Sustainability Manager UEFA U19-poikien EM-lopputurnauksessa 2018