Kestävää kehitystä -blogi

Merjo Laine: Vihreämmän Hämeen jalanjäljillä

Edessä on tyhjä katu. Millä sen voisi täyttää? Sanataiteen mestari täytti sen askelilla. Me haastoimme kulkijat käyttämään askeltamiseen vihreäpohjaisia kenkiä. Kävellessä voi välillä pysähtyä, panna käden käteen ja antaa vettä kuihtuneelle. Me Hämeen ELY-keskuksessa otimme muutaman vihreän askeleen. Mietimme ennen jokaista askelta, millainen siitä tulisi.

Askel 1: ”Tehdään pientä päivitystä Hämeen ympäristöstrategiaan.” Strategia laadittiin alun perin tämän vuosikymmenen alkupuolella. Siihen oli kirjattu paljon hyviä asioita, mutta sen tietojen ajantasaisuus vaati tarkistamista.

Askel 2: ”Oikeastaan strategian voisi kirjoittaa siten, että se olisi kansalaisille kevyempi lukupaketti. Voisihan se olla myös hieman raikkaamman näköinen. Tehdään loppuun vielä kuvat, joista voi poimia asioita, joita yritys, organisaatio, muu yhteisö tai kansalainen voisi lähteä parantamaan. Annetaan strategialle hitusen kummallinen ja sen myötä ehkä huomiota herättävä nimi ”Toimi Hämeesi hyväksi!”. Käännetään strategia myös englanniksi.” Strategia löytyy Hämeen ELY-keskuksen kotisivuilta oikopoluista. Siihen kannattaa tutustua, vaikka strategia-sana saattaa kuulostaa raskaalta.

Askel 3: ”Kestävän kehityksen viikolla voitaisiin tempaista. Mikäs tämä Sitoumus 2050 -juttu on? Ahaa, se on verkkopalvelu, minne yritys, organisaatio, kansalainen tai oikeastaan mikä tahansa ihmisryhmä voi tehdä vapaamuotoisen kestävän kehityksen sitoumuksen. Jotakin pitäisi tehdä paremmin kuin aiemmin.” Aloimme suunnitella Sitoumus 2050 -tapahtumaa yhteistyössä Lappeenrannan teknillisen yliopiston Lahden yksikön (nykyinen Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto) sekä Lahden kaupungin elinvoima- ja kilpailukykypalvelujen kanssa.

Askel 4: ”Mehän voisimme tehdä *)oman yhteiskuntasitoumuksen sitoumustietoisuuden edistämisestä!  Yhdistetään ympäristöstrategia sitoumukseen. Tehdään tämä myös *)englanniksi.” Omassa sitoumuksessamme painottuvat ekologiset näkökohdat. Sitoumus 2050 -sivustolle tehtävä lupaus voi kuitenkin liittyä mihin tahansa kestävän kehityksen näkökohtaan, eli ekologiseen, sosiaaliseen ja kulttuuriseen tai taloudelliseen kestävyyteen. Käden käteen laittaminen on yhtä tärkeää kuin vihreiden askelten ottaminen. Sitoumuksesta ja strategiasta uutisoimme mm. täällä.

Askel 5: Askeleella 3 ideoimamme tilaisuus järjestettiin Salpausselän mäkihyppymäkien kupeessa Lahden hiihtomuseolla keväällä 2018 hieman ennen Euroopan kestävän kehityksen viikkoa. Kuka tahansa kansalainen sai tulla paikan päälle kuuntelemaan asiaa vastuullisuudesta ja Sitoumus 2050:sta. Seminaarityyppisen ”Tekoja tässä ja nyt” -tilaisuuden päätavoitteena oli lisätä tietoisuutta Sitoumus 2050 -verkkopalvelusta Hämeen ELY-keskuksen alueella, eli Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Puhujina olivat Tuomo Uotila LUT Lahdesta, Marja Innanen valtioneuvoston kansliasta, Jaana Järvenselkä Ok Hämeenmaasta, Maija Leino vastuullisen sijoittamisen palveluyritys Useless Companylta sekä Merjo Laine Hämeen ELY-keskukselta. Näistä viimeisimmässä esiteltiin Hämeen ELY-keskuksen oma sitoumus sekä Hämeen ympäristöstrategia.  

Videotervehdykset saimme europarlamentaarikko Sirpa Pietikäiseltä, kansanedustaja Pekka Haavistolta, hoiva-alan yritys Aurio Hoivalta, Jokimaan ravikeskukselta, leipomo-kahvila MeaMannalta, lounaskahvila Puro Cafélta, puusisustustarvikkeita ja puukoruja valmistavalta Puinelta sekä kierrätysyritys Tramelilta. Tilaisuuden juontajiksi ilmestyi kaksi mustiin takkeihin pukeutunutta salaperäistä agenttia.

Askel 6: ”Tuutataan sitoumusasiaa Twitterissä @HELYkeskus-tilillä tehostetusti tapahtumastamme sekä Euroopan kestävän kehityksen viikolla. Haastetaan sidosryhmät myös sähköpostitse. Tehdään epävirallisia oman henkilöstön sitoumusvideoita ja postataan ne Twitteriin.” Hashtagillä #hämesitoutuu löytyy yllä mainittuja videoita, twiittejä sitoumustapahtumastamme, hehkutusta muista hämäläisistä sitoutujista ja vähän muutakin aiheeseen liittyvää. Salasanaa #hämesitoutuu kannattaa myös googlettaa. Silloin voi löytää myös niitä twiittejä, joita ei enää suosiolla löydy suoraan Twitteristä hakemalla. Tiedotimme haastekampanjasta ELY-keskuksen sivuilla.

Askel 7: ”Jatketaan työtä isomman rykäyksen jälkeen säännöllisen epäsäännöllisesti. Kerrotaan Twitterissä Kanta- ja Päijät-Hämeessä tehdyistä sitoumuksista ja twiitataan aiheesta muutenkin silloin tällöin. Kerrotaan aiheesta myös erilaisissa tilaisuuksissa, jotka eivät välttämättä edes liity kestävään kehitykseen.” Tykkäämme ja jaamme sosiaalisessa mediassa silloin tällöin myös muiden tahojen yhteiskuntasitoumukseen liittyviä twiittejä. Vuoden 2018 joulukalenterissamme eli @HELYnterissä parista luukusta avautui sitoumusasiaa. Viestintä on siis ollut sitoumuksemme edistämisessä avainasemassa.

Askel 8: Hämeen ELY-keskuksen matkalaiset eivät suinkaan ole saavuttaneet määränpäätään, mutta seuraavia askeleita on jo vireillä.

Kengät saavat olla pienet, isot tai keskikokoiset. Askeleet voivat olla pieniä, kolmiloikkaajan harppauksia tai jotakin siltä väliltä. Kaikki käyvät, kunhan jäljet ovat vihreitä. Ei riitä, että tulevien sukupolvien ja maapallon kanssamme jakavien eliöiden elämä on elämistä. Varmistetaan että elämä on hyvää ja täytetään kadut vihreillä askelilla.

*) Jos sitoumuksemme ei avaudu yllä olevan linkin kautta, avaa Firefox -> www.sitoumus2050.fi -> FI -> Selaa sitoumuksia -> kirjoita hakukenttään Hämeen ELY tai englanniksi EN -> Browse commitments -> kirjoita hakukenttään Häme ELY

_______________________

Merjo Laine, suunnittelija, Hämeen ELY-keskus