Juhlaseminaari 19.9. pureutuu ILOn vaikuttavuuteen työelämän yhdenvertaisuuden edistäjänä

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 17.9.2019 14.44
Uutinen

Juhlaseminaarin pääpuhuja, tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta vastaava johtaja Shauna Olney ILOsta, valittiin aiemmin tänä vuonna maailman sadan vaikutusvaltaisimman tasa-arvon edistäjän joukkoon maailmassa. Juhlaseminaarissa Rovaniemellä tarkastellaan ILOn merkitystä myös suomalaisen työelämän näkökulmasta.

YK:n kansainvälisen työjärjestön tehtävä on edistää maailmanlaajuisesti ihmisarvoista työtä. Työ on ihmisarvoista, kun se tapahtuu vapaissa, tasa-arvoisissa ja turvallisissa olosuhteissa. Tämän eteen ILO on siis tehnyt töitä jo vuosisadan ajan. Suomi on ollut ILOn jäsenenä vuodesta 1920.

Yhdenvertaisuus työelämässä kattaa muun muassa tasavertaiset mahdollisuudet osallistua työhön, palkkaerot, väkivallan ja häirinnän torjunnan, työn ja perheen yhteensovittamisen sekä äitiyden suojelun. Yhdenvertaisuus kattaa niin ikään työsyrjinnän torjunnan esimerkiksi iän, etnisen alkuperän, uskonnon, poliittisen vakaumuksen, ammattiliiton jäsenyyden tai sukupuolen perusteella.  

Miten ILO on onnistunut työssään? Ja mitä konkreettisia vaikutuksia ILOssa solmituilla, työelämän yhdenvertaisuutta parantavilla yleissopimuksilla on ollut suomalaiseen työelämään?

Tähän pureudutaan juhlaseminaarissa Rovaniemellä torstaina 19.9. Seminaarissa ILOn globaalia työtä peilataan suomalaisen työelämän kannalta ajankohtaisiin yhdenvertaisuuden kysymyksiin. Pääpuhujana on ILOn tasa-arvo-, yhdenvertaisuus- ja monimuotoisuusasioiden päällikkö, Shauna Olney.

- Suomen prioriteetteihin ILOn työssä kuuluu yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen työssä sekä työhön pääsyssä. On hienoa, että saamme Shauna Olneyn kertomaan ILOn työstä ja vaihtamaan näkemyksiä aiheesta, sanoo Liisa Heinonen TEM:stä.

Seminaarin muut puheenvuorot käsittelevät muun muassa väkivaltaa työelämän tasa-arvokysymyksenä (akatemiaprofessori Johanna Niemi Turun yliopistosta), kotitaloustyötä (vanhempi tutkija Merita Jokela THL:sta) sekä ILOn vaikuttavuutta ja merkitystä Suomen kannalta. Ääneen pääsevät myös työmarkkinajärjestöjen edustajat.

- ILOlla on ollut ratkaiseva merkitys myös Suomessa työelämän yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäjänä. ILOn sopimuksien ratifioiminen on usein edellyttänyt Suomelta kansallisen lainsäädännön muuttamista. Myös työehtosopimuksemme on sopeutettu esimerkiksi ILOn sama palkka samanarvoisesta työstä -periaatteen mukaisiksi, Liisa Heinonen jatkaa.

Juhlaseminaarin järjestävät työ- ja elinkeinoministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Lisätietoja:
 
Liisa Heinonen, hallitusneuvos ja Suomen ILO-valtuuskunnan puheenjohtaja, TEM, p. 0295 064 131
Päivi Kantanen, neuvotteleva virkamies, TEM, p. 0295 048 938
Hanna-Mari Pekuri, hallitusneuvos, STM, p. 0295 163 459