EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät digitalouden verotusta ja ilmastorahoitusta

Valtiovarainministeriö 2.11.2018 9.19
Tiedote
Arkistokuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit keskustelevat digitaalisen talouden verotuksesta, kun talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu Brysselissä tiistaina 6. marraskuuta. Euroryhmän aiheena ovat maanantaina muun muassa alustavat talousarviosuunnitelmat. Suomea edustavat kokouksissa valtiovarainministeri Petteri Orpo ja pysyvä edustaja, suurlähettiläs Marja Rislakki.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto saa tilannekatsauksen digitaalisen palvelujen verotuksesta ja käy aiheesta periaatekeskustelun. Digitaalisen talouden verotusta on käsitelty paitsi EU:ssa myös globaalilla tasolla teollisuusmaiden järjestö OECD:ssä. Suomi on kannattanut työn jatkamista globaalilla tasolla, jotta saataisiin yhtenäinen pitkän aikavälin ratkaisu.

EU:n komissio katsoo, että globaalin ratkaisun saavuttaminen vie aikaa ja ehdottaa väliaikaisratkaisuksi digitaalisten palvelujen veroa isoille yrityksille. Ehdotuksen mukaan verotusoikeus syntyisi käyttäjän sijaintivaltioon.

Suomi on suhtautunut komission ehdotukseen varautuneesti. Lyhyen aikavälin ratkaisun tulisi olla selkeästi väliaikainen, käytännössä toimiva ja täytäntöön pantavissa sekä kustannustehokas. Puheenjohtajamaa Itävallan tavoitteena on direktiiviehdotuksen hyväksyminen joulukuussa.

EU:n komission tiedote (21.3.)

EU jatkaa ilmastorahoituksen kasvattamista

Neuvoston on tarkoitus hyväksyä päätelmät ilmastorahoituksesta. Päätelmissä vahvistetaan, että EU ja jäsenvaltiot kasvattavat edelleen ilmastorahoitustansa. Samalla korostetaan tarvetta laajentaa rahoituspohjaa julkisen rahoituksen lisäksi yksityiseen rahoitukseen.

Päätelmät muodostavat EU:n neuvottelumandaatin rahoitusasioissa Katowicen joulukuiseen ilmastokokoukseen.

Neuvoston ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Alustavat talousarviosuunnitelmat esillä euroryhmässä

Euroryhmän aiheita ovat muun muassa

  • temaattinen keskustelu kasvusta ja työllisyydestä: rahoitusvakaus talous- ja rahaliitossa
  • alustavien talousarviosuunnitelmien tilanne
  • pankkiunioni: yhteinen talletussuojajärjestelmä
  • Euroopan vakausmekanismin (EVM) kehittäminen: tukivälineet, tulevaisuuden rooli ja yhteisen kriisinratkaisurahaston varautumisjärjestely.

Euroryhmä keskustelee talletussuojasta ja EVM:stä laajennetussa kokoonpanossa, johon kuuluvat kaikki muut EU-maat paitsi Britannia.

Euroryhmän ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.