Kiertotalouden kokeiluilla ratkaisuja viheliäisiin ongelmiin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 11.12.2018 12.43
Tiedote 593/2018

Valtioneuvoston kanslian ja Motivan kokeiluhaku etsii uusia liiketoiminnallisia kiertotalouden ratkaisuja teemoissa: muovit, tekstiilit ja rakentaminen. Haku on auki 11.12.2018–22.1.2019.

Suomessa syntyy tekstiilijätettä 13 kiloa asukasta kohden vuodessa. Maailman hiilidioksidipäästöistä vaateteollisuus synnyttää jopa enemmän kuin lentoliikenne. Euroopassa tuotetaan joka vuosi 25 miljoonaa tonnia muovijätettä, ja vain alle 30 prosenttia siitä päätyy kierrätykseen. Rakentaminen on yksi suurimpia luonnonvarojen kuluttajia Suomessa. Samaan aikaan ympäri Suomea on tyhjää tilaa, joka odottaa ratkaisuja: uutta käyttötarkoitusta tai tilapäiskäyttöä. Minkälaisia ratkaisuja ongelmiin voidaan löytää?

Kiertotaloudessa liiketoimintamallit perustuvat palvelujen ja tuotteiden kehittämiseen, materiaalien riittävyyteen ja kestävyyteen sekä kierrättämiseen. Kokeiluhakuun voivat osallistua kaikki, jotka haluavat kehittää kiertotalouden liiketoiminallisia ratkaisuja.

Kokeilujen toteuttamiseen on varattu ensimmäisessä vaiheessa 120 000 euroa. Yksittäisen kokeilun toteuttamiseen on varattu 5000 euroa. Kokeilujen päätyttyä potentiaalisimmille kokeiluille on varattu jatkokehittämiseen yhteensä 50 000 euroa.

”Menestyksekäs kokeilu huomioi toimintansa vaikutukset”

Tämä on neljäs Kokeileva Suomi -hankkeen toteuttama kokeiluhaku. Aiemmat ovat soveltaneet tekoälyä, edistäneet digitaitoja sote-alalla ja kirittäneet kiertotaloutta ruoan, asumisen ja liikkumisen näkökulmasta.

”Jotta kokeiluilla olisi selkeä suunta, johon pyrkiä, olemme nostaneet esiin tunnistettuja haasteita ja tavoitteita, joihin kokeilujen toivotaan tuottavan ratkaisuja”, kertoo Johanna Kotipelto valtioneuvoston kansliasta.

”Menestyksekäs kokeilu huomioi toimintansa vaikutukset ja parhaimmillaan edistää myös sosiaalista kestävyyttä, digitalisaatiota, jakamistaloutta sekä kestävää kuluttamista”, Kotipelto jatkaa.

Uutta myös se, että kokeiluhaku hyödyntää haastekilpailuista omaksuttua mallia, jossa ensimmäisessä osassa menestyneet kokeilut voivat saada rahaa kokeilun jatkokehittämiseen. ”Haluamme selvittää, miten kaksivaiheinen kokeiluprosessi toimii. Syntyykö laajemmin monistettavia ratkaisuja, joiden vaikuttavuutta voidaan edelleen kirittää kokeilun toteuttamisen aikana?”, kysyy Lea Gynther valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivasta.

Kokeiluhaku toteutetaan yhteisöllisellä Kokeilun paikka -alustalla, joka on avoin kaikille. Kokeilujen päätyttyä opit raportoidaan sivustolle kaikkien käyttöön.

Lisätietoa:

erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, valtioneuvoston kanslia, 0295160206, etunimi.sukunimi(at)vnk.fi ja johtava asiantuntija Lea Gynther, Motiva Oy, 09 6122 5044, etunimi.sukunimi(at)motiva.fi

Lisätietoa kokeiluhausta