EU-ministerivaliokunnassa kestävä kasvu ja brexit

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.9.2019 9.57
Tiedote 470

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan perjantaina 20. syyskuuta muun muassa brexit-tilannetta, kestävän kasvun edistämistä EU:ssa sekä neuvoston työskentelytapojen kehittämistä.

Kestävän kasvun edistäminen on yksi Suomen keskeisistä tavoitteista, ja se tulee näkymään myös marraskuussa työnsä aloittavan Euroopan komission työssä. EU-ministerivaliokunta tarkasteli tulevan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin aloitteita, sekä vaikuttamista komission työohjelman yksityiskohtaisiin linjauksiin kestävän kasvun näkökulmasta.

Pääministeri Antti Rinne kertoi keskiviikkona Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa käymistään brexit-keskusteluista ja avasi muutenkin tilannetta. EU on edelleen valmis rakentaviin neuvotteluihin, mutta aika alkaa käydä vähiin. Suomessa ministeriöt viimeistelevät sopimuksettoman eron tilanteessa voimaan tulevat varautumistoimenpiteensä lokakuun loppuun mennessä.

EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen myös EU:n neuvoston työskentelytapojen kehittämisestä. Aihe on ajankohtainen erityisesti siksi, että EU:n uusi strateginen ohjelma (2014 - 2019) sisältää useita laaja-alaisia tavoitteita. Neuvoston tulisi varmistaa sektorirajat ylittävä lähestyminen esimerkiksi ilmastoasioiden ja digitaalisuuden osalta. Työskentelytapojen kehittämisen rinnalla Suomi pyrkii lisäämään neuvoston toiminnan avoimuutta esimerkiksi EU-lainsäädännön valmistelussa.

EU-ministerivaliokunta käsitteli myös komission tammikuussa julkaisemaa luonnosta koskien LULUCF-asetuksen rekisteriasetuksen muutosta. Joulukuussa 2017 hyväksytty LULUCF-asetus koskee maankäyttösektorin sisällyttämistä EU:n ilmastopolitiikan kokonaisuuteen kaudelle 2021 – 2030.

EU-ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kantoja seuraaviin neuvostoihin ja kokouksiin:

  • Epävirallinen maatalousministerikokous 22. – 24.9.
  • Energianeuvosto 24.9.
  • Kilpailukykyneuvosto 26. – 27.9.
  • Epävirallinen kauppaministerilounas 1.10.

Helsingissä järjestettävän epävirallisen maatalousministerin kokouksen teemana on kestävän maatalouden edistäminen hiilensidonnan avulla. EU:n maapinta-alasta lähes puolet on maatalousmaata, ja viljelykäytännöillä voidaan vähentää nettohiilipäästöjä.

Energianeuvostossa käsitellään kansallisia energia- ja ilmastosuunnitelmia, joiden on tarkoitus varmistaa, että EU saavuttaa ilmasto- ja energiatavoitteensa vuodelle 2030. Lisäksi keskustellaan vuoden 2030 jälkeen tarvittavista muutoksista energiasektorilla, jotta EU voi edetä kohti ilmastoneutraaliutta.

Kilpailukykyneuvosto keskustelee puheenjohtajamaan raportin kestävästä kasvusta. Tavoitteena on saada kestävä kasvu riittävän vahvasti komission tulevaan viisivuotisohjelmaan.

Suomen aloitteesta järjestettävän ylimääräisen EU:n kauppaministerien lounaskokouksen aiheina ovat EU:n ja USA:n kauppasuhteet, WTO:n tilanne sekä EU:n ja Mercosur-maiden kauppasopimus.

Lisätietoja: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Pilvi-Elina Kupias p. 0295 160 995, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia