Förberedelser inför Europeiska rådet huvudtemat för EU-ministerutskottets möte

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 14.10.2020 11.44 | Publicerad på svenska 15.10.2020 kl. 11.36
Pressmeddelande 646/2020

Vid sitt möte onsdagen den 14 oktober fastställde EU-ministerutskottet Finlands ståndpunkter inför Europeiska rådets möte i Bryssel den 15–16 oktober och flera andra rådsmöten. Ministerutskottet behandlade också reformen av unionens migrations- och asylpolitik och den kommande EU-redogörelsen.

EU-ministerutskottet inledde sitt möte med en diskussion kring klimat- och skogsfrågor. Diskussionen var ett led i orienteringen om omfattande EU-politiska frågor i samband med att regeringen bereder sin EU-redogörelse. Redogörelsen ska lämnas till riksdagen i början av 2021. Diskussionsinledare var Elina Bardram, som är chef för enheten för internationella frågor vid kommissionens generaldirektorat för klimatpolitik.

Teman för Europeiska rådets oktobermöte är coronapandemin, EU:s framtida förbindelser med Storbritannien, klimatförändringarna och de yttre förbindelserna.

  • Finland stöder åtgärder som syftar till att förbättra den epidemiologiska situationen i fråga om coronapandemin i Europa samt ett intensivt samarbete för att ta fram och distribuera ett coronavaccin.
  • Finland anser att EU fortsättningsvis bör hålla enad front när förhandlingarna med Storbritannien fortsätter.
  • Finland understöder kommissionens förslag att skärpa EU:s utsläppsminskningsmål för 2030 från nuvarande minst 40 procent till minst 55 procent jämfört med 1990 års nivå. Finland betonar att målet bör vara i linje med det klimatneutralitetsmål som överenskommits för 2050. Finland anser det vara viktigt att beslut om skärpning av EU:s klimatmål för 2030 fattas så snart som möjligt och att EU kan rapportera om sitt skärpta mål till FN före utgången av året.
  • Enligt Finland är det viktigt att utveckla partnerskapet mellan EU och Afrika och i synnerhet att stärka de politiska och ekonomiska förbindelserna.

EU-ministerutskottet preciserade de ståndpunkter som fastställdes i juni i fråga om reformen av unionens migrations- och asylpolitik. Europeiska kommissionen gav i slutet av september ett omfattande meddelande som innefattar alla viktiga politikområden och som kommer att inleda på nytt reformen av det gemensamma asylsystemet.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande möten:

  • rådet för jordbruk och fiske den 19–20 oktober
  • miljörådet den 23 oktober
  • videokonferens med konkurrenskraftsministrarna den 23 oktober.

Rådet för jordbruk och fiske har för avsikt att bekräfta en allmän riktlinje om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, anta slutsatser om strategin Från jord till bord och fatta beslut om fiskemöjligheterna i Östersjön 2021.

Miljörådet ska anta slutsatser om strategin för biologisk mångfald och diskutera unionens klimatlag.

Konkurrenskraftsministrarna med ansvar för industrifrågor sammanträder för att diskutera den europeiska industrins centrala roll som främjare av digitala och hållbara innovationer och som vägvisare för strategisk suveränitet.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli