Statsrådets redogörelse om de mänskliga rättigheterna framskrider – delta i diskussionsmöte på webben

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 4.9.2020 13.39
Pressmeddelande

Utrikesministeriet ordnar ett diskussionsmöte på webben i anslutning till beredningen av statsrådets redogörelse om de mänskliga rättigheterna torsdagen den 10 september kl. 10.00–12.30. Under diskussionen behandlas de frågor och synpunkter som togs upp under remissbehandlingen.

Diskussionsmötet inleds med ett anförande av utrikesminister Pekka Haavisto, varefter justitieminister Anna-Maja Henriksson framför sin hälsning. Syftet med diskussionsmötet är att höra olika synpunkter och föra en diskussion med organisationer, forskare, myndigheter, riksdagsgrupperna, delegationer och det civila samhället. Målet är att statsrådet ska överlämna redogörelsen till riksdagen senast våren 2021.

Diskussionsmötet är öppet för alla som anmäler sig. Anmäl dig genom Lyyti senast tisdagen den 8 september 2020. Vi skickar ut anvisningar för hur man ansluter sig till mötet när anmälningstiden gått ut.

Statsrådets redogörelse om de mänskliga rättigheterna drar upp riktlinjer för statsrådets verksamhet för de grundläggande och mänskliga rättigheterna nationellt, på EU-nivå och internationellt. Utrikesministeriet har det övergripande ansvaret för beredningen av redogörelsen, men också justitieministeriet och de andra ministerierna deltar i arbetet. Beredningen bevakas av statsrådets nätverk för grundläggande och mänskliga rättigheter. Redogörelsen, som utarbetas i enlighet med regeringsprogrammet, ska överlämnas till riksdagen. Den föregående redogörelsen om de mänskliga rättigheterna är från 2014.

Mer information: Rauno Merisaari, ambassadör för mänskliga rättigheter och demokrati, utrikesministeriet, enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, tfn +358 295 350 974
Janette Sorsimo, projektassistent, utrikesministeriet, enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, tfn +358 295 350 586

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].