Projektgruppen Sunda lokaler 2028 drog upp riktlinjer för arbetet

miljöministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 26.10.2017 16.01 | Publicerad på svenska 27.10.2017 kl. 14.48
Pressmeddelande 488/2017

Den projektgrupp som har tillsatts med sakkunniga och representanter för regeringspartierna sammanträdde onsdagen den 25 oktober under ledning av minister Kimmo Tiilikainen för att behandla ett utkast till åtgärdsprogrammet ”Sunda lokaler 2028” och dra upp riktlinjer för de sakkunnigas arbete.

Åtgärdsprogrammet bereds i höst, och samråd om programmet kommer att ordnas med olika aktörer från ingången av december till mitten av februari 2018. Flera möten med intressentgrupper ordnas under januari–februari 2018. Genomförandeperioden på tio år inleds våren 2018. Under genomförandeperioden ska programmet förankras och uppdateras i takt med att det sammanställs mer information och erfarenheter.

Riksdagen förutsätter att regeringen rapporterar om Sunda lokaler 2028-programmets åtgärder redan i regeringens årsberättelse 2017. Projektgruppen anser att det är motiverat med parlamentarisk uppföljning eftersom programperioden sträcker sig över flera valperioder.

Genomförandeperioden är lång, och målet måste vara tydligt redan från början.

”I kommunerna utförs mycket arbete. Allt som fungerar måste genast omsättas i praktiken. Så försöker vi göra t.ex. när det gäller att tillämpa principerna om fuktbemästring. På samma sätt som användbarheten i fråga om livsmedel tryggas genom en obruten kylkedja, är en garant för byggmaterialens duglighet att man säkerställer torrkedjan. I byggprojekt påverkar detta såväl planering, byggande som underhåll. Man får inte i något skede vänta med att åtgärda och förebygga problem”, påpekar bostads-, energi- och miljöminister Tiilikainen.

Åtgärdsprogrammet Sunda lokaler 2028 har som mål att utan dröjsmål vidta åtgärder för tillräcklig vård och rehabilitering av personer som lider av inomhusluften och se till att det finns tillgänglig information om de vård- och rehabiliteringsformer som står till buds. Ett centralt mål är också att informera om goda erfarenheter och metoder och att mångfaldiga verksamhetsmodeller så att de kan tillämpas av kommunala och statliga fastighetsägare.

Ett mål för 2028 är dessutom att läroinrättningar, daghem, vårdinrättningar och andra offentliga byggnader ska vara sunda, trygga att använda och funktionellt sett ändamålsenliga. För att man ska kunna hjälpa dem som lider av inomhusluften bör det även finnas smidiga och välfungerande vårdkedjor från egenvård till primärvård, specialiserad sjukvård och rehabilitering.

Statsministern tillsatte i september 2017 en projektgrupp som ska bereda åtgärdsprogrammet Ett decennium av sunda lokaler. Ordförande för projektgruppen är bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Mer information om projektet

Länk till ministerns videoblogg

Mer information: Marika Paavilainen, projektdirektör, regeringsråd, statsrådets kansli, tfn 0295 160 462