Diskussionsmötet Nuläget och framtiden för hållbar utveckling
Hållbar utveckling är en gemensam sak

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 1.6.2017 17.28 | Publicerad på svenska 2.6.2017 kl. 14.34
Nyhet 32/2017

Hållbar utveckling diskuterades torsdagen den 31 maj i Finlandiahuset ur olika synvinklar med fokus på fattigdom, arbete och ekonomi. I diskussionerna betonades vikten av praktiska åtgärder: det gäller att gå från ord till handling på alla fronter. Vid diskussionsmötet offentliggjordes också ett nytt system för uppföljning av hållbar utveckling.

FN:s globala handlingsprogram Agenda 2030 ställer upp 17 mål för att föra världen och Finland i riktning mot en hållbar utveckling. Statssekreterare Paula Lehtomäki konstaterade i sitt öppningsanförande att det är dags att gå från ord till handling. Hållbar utveckling har också blivit en etablerad del av det politiska beslutsfattandet.

Ett nytt system för uppföljning av hållbar utveckling presenterades vid diskussionsmötet. Systemet gör det möjligt för alla aktörer att delta i diskussionen. Indikatoruppgifterna publiceras på webbplatsen kestavakehitys.fi och även allmänheten uppmanas att delta i tolkningen av den information som indikatorerna ger.

Det huvudsakliga budskapet i Agenda 2030 är att ingen ska lämnas efter i utvecklingen. Centralförbundet för Barnskydd, barnombudsmannens byrå, Folkpensionsanstalten och Mannerheims Barnskyddsförbund inledde diskussionen med att undra varför fattigdom är en fråga som måste diskuteras i Finland ännu på 2010-talet. Fattigdom påverkar barns utveckling på många olika sätt. Det är en av de viktigaste faktorerna som bidrar till ojämlikhet i ett barns liv.

Ett annat huvudtema vid mötet var förändringar i arbetet. Traditionella anställningsförhållanden försvinner och utkomsten baserar sig i fortsättningen på flera olika källor. Dessutom garanterar ekonomisk tillväxt nödvändigtvis inte längre en ökad sysselsättning. Förändringen har en stark inverkan på grunderna för välfärdssamhället, men resultatet av förändringen är svårt att förutse.

Frågor som rör ekonomi behandlades i expertpanelen för hållbar utveckling. Den gemensamma synen var att ekonomi är ett verktyg för att främja hållbar utveckling, inte ett mål för den hållbara utvecklingen. Såväl paneldeltagarna som publiken betonade vikten av aktiv dialog och behovet av diskussion om konkreta metoder för att uppnå en hållbar ekonomi.

Diskussionen sammanfattades av president Tarja Halonen och professor emeritus Sixten Korkman. De framhävde vikten av agerande och klar diskussion och dryftade hur hållbar utveckling bättre kunde lyftas fram på den politiska agendan.

På eftermiddagen hölls en årsfest för det samhälleliga åtagandet för hållbar utveckling. Där offentliggjordes flera nya åtaganden. I festen deltog bland annat Finnair Abp, som förbinder sig att främja jämlikhet både på land och i luften. Nokia Abp å sin sida hjälper till med att koppla en miljard anslutningar till datakommunikationsnät före utgången av 2022. Neste Abp förbinder sig att bygga upp ett kolneutralt samhälle med hjälp av nya, innovativa produkter. Också exemplariska och inflytelserika åtaganden fick erkännande under festen.

Evenemanget var en del av utvärderingen och uppföljningen av programmet Agenda 2030. Motsvarande möten för intressentgrupper ska i fortsättningen ordnas årligen.

Ytterligare information: Marja Innanen, biträdande generalsekreterare, tfn 040 777 5582, [email protected] och Sanni Inovaara, praktikant, tfn 0295 160 543, [email protected], statsrådets kansli

Material från diskussionsmötet (på finska)