Diplomaatit kokoontuivat ulkoasiainministeriöön kuulemaan Suomen kestävän kehityksen työstä

Julkaisuajankohta 13.6.2017 11.00
Uutinen
SDG:t ovat 2010-vuosikymmennen opintosuunnitelma innosti Aape Pohjavirta Funzista

Ulkoasiainministeriön järjestämässä aamiaistilaisuudessa 8.6 esiteltiin Suomen toimia globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda2030:n toimeenpanossa. Tilaisuuteen saapui noin 50 Suomeen akreditoitua diplomaattia. Keskustelun keskiössä oli Suomen ainutlaatuinen sidosryhmä-malli sekä opetusalan yritysten rooli kestävän kehityksen edistämisessä.

Alivaltiosihteeri Elina Kalkku avasi, kuinka globaalin toimintaohjelman perusajatus ”ketään ei jätetä” toimii pohjana Suomen kansalliselle toimeenpanon mallille. Kehityksen rahoittaminen tai kehitysapu ei yksinään riitä vaan yksityisen sektorin osallisuutta tarvitaan tulosten saavuttamiseksi, täydensi kauppa ja kehitys -suurlähettiläs Sinikka Antila. Osallistavana työkaluna esiteltiin Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma, jonka tavoitteena on lisätä suomalaisten ja kehitysmaiden yritysten kaupallista yhteistyötä niin, että hankkeilla aikaansaadaan myönteisiä kehitysvaikutuksia kohdemaissa. 

Myös Suomen ainutlaatuinen työkalu, kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus, herätti tilaisuudessa kiinnostusta. Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Annika Lindblom kertoi yleisölle, että jo yli 650 sitoumusta on annettu. Erityisesti yleisöä kiinnosti Suomen kansainvälinen rooli, yritysten merkitys Agenda2030 toimeenpanossa sekä kansainvälinen yhteistyö. Suomen ja Kolumbian välinen, molemminpuoliseen tietotaidon jakamiseen perustuva yhteistyö on Lindblomin mukaan esimerkki aloitteista, joita Agenda2030:n toimeenpanoon tarvitaan.

Globaalit kestävän kehityksen tavoitteet ovat 2010-vuosikymmenen opintosuunnitelma

Aape Pohjavirran perustaman Funzi Oy:n missio on ollut yhdistää matkapuhelimet ja opetus. Esimerkiksi YK-liiton ja UNPD:n kanssa kehitetyn mobiilikurssin avulla kuka tahansa voi tutustua kestävän kehityksen tavoitteisiin Suomen kuntien näkökulmasta. Kestävä päätöksenteko vaatii kestävän kehityksen tavoitteiden tuntemista, korostavat kurssin tuottajat. Peli on pelattavissa jo seitsemällä eri kielellä ja tavoitteena on kehittää vastaavanlaisia pelejä myös ulkomaille, paljastaa Pohjavirta.

Koulutusviennin johtava asiantuntija Marianne Huusko ja Finland Universityn varatoimitusjohtaja Pasi Kaskinen huolehtivat ”ketään ei jätetä” perusajatuksesta niin opiskelijoiden kuin opettajien näkökulmasta. Erityisenä tavoitteena nostettiin kiusaamisen ehkäisy kaikilla sektoreilla ja todettiin, että kiusaamisen haitat usein periytyvät niin henkilökohtaiseen kuin -työelämään kiusaamisen jokaisella osapuolella.

Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma

Mobiilikurssi kestävän kehityksen tavoitteista

Valtioneuvoston selonteko toimintaohjelma Agenda2030:sta