Ulkoministeri Soini ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mykkänen YK:n yleiskokoukseen

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 18.9.2017 12.11 | Julkaistu suomeksi 18.9.2017 klo 13.27
Tiedote

Ulkoministeri Timo Soini (17. – 22.9.) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (17. – 21.9.) osallistuvat Yhdistyneiden Kansakuntien 72. yleiskokouksen istuntoon New Yorkissa. Suomen valtuuskuntaa johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka pitää Suomen puheenvuoron keskiviikkona 20.9.

Keskeisenä teemana korkean tason viikolla ovat YK:n pääsihteeri António Guterresinaloitteet YK:n uudistamiseksi, joita Suomi tukee vahvasti. Ministeri Soini ja presidentti Niinistö osallistuvat Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin isännöimään kokoukseen pääsihteerin uudistuksista.

 Ministeri Soinin ja Mykkäsen painopisteet korkean tason viikolla ovat rauhanvälityksen, rauhanturvan ja naisten aseman edistäminen.

Ulkoministeri Soinin yhdessä Turkin ulkoministerin kanssa järjestämässä rauhanvälityksen ystäväryhmän kokouksessa, pyritään vahvistamaan YK:n toimia konfliktinestossa ja rauhanvälityksessä. Lisäksi Soini isännöi Uruguayn, Indonesian ja Ruandan ulkoministerien kanssa illallisen rauhanturvatoiminnan tehostamiseksi ja pitää turvaneuvostossa Suomen puheen samasta aiheesta. Puheenvuoroissa nostetaan esille nuorten ja naisten roolin merkitys. Ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen osallistuu myös korkean tason viikolle.

Ydinkoekieltosopimuksen (CTBT) merkitys on korostunut Pohjois-Korean toiminnan myötä ja Soini nostaa tämän esille puheessaan CTBT-kokouksessa.

Ministeri Soini osallistuu myös muun muassa Syyriaa ja Irakia koskeviin tilaisuuksiin, EU:n ulkoministerikokoukseen Libyan tilanteesta sekä tapaa kahdenvälisesti mm. Ukrainan, Valko-Venäjän, Marokon ja Egyptin ministerit.

Ministeri Mykkänen isännöi yhdessä Etelä-Afrikan terveysministerin ja meksikolaisen kansalaisjärjestön kanssa She Decides-aloitetta käsittelevän kokouksen. Aloitteella pyritään edistämään seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja oikeuksien toteutumista ja palveluiden saatavuutta. Tämän lisäksi Ministeri Mykkänen isännöi yhteistyössä UNFPA:n, UN Womenin, Sambian ja Costa Rican kanssa korkean tason sivutapahtuman seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien merkityksestä naisten taloudellisessa voimaantumisessa.

Tasavallan presidentti ja ministeri Mykkänen osallistuvat Zero Emission Summit-tapahtumaan, joka keskittyy kansalaisten rooliin ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventämiseksi. Ministeri Mykkänen osallistuu myös YK:n yksityissektorin foorumiin.

Mykkäsen tapaa kahdenvälisesti muun muassa YK-järjestöjen johtajia.

Lisätietoja ulkoministerin ohjelmasta: ulkoministerin erityisavustaja Riikka Taivassalo, puh.  046 923 4581 ja yksikönpäällikkö Erik af Hällström, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. 040 509 5107

Lisätietoja ulkomaankauppa- ja kehitysministerin ohjelmasta: yksikönpäällikkö Johanna Karanko, puh. 050 439 4758, ministerin diplomaattiavustaja Tuuli-Maaria Aalto puh. 040 352 0463, ja erityisavustaja Pasi Rajala, puh. 050 574 0736