Ministeri Mykkänen vaati EU:lta lisäpanostusta kehitysmaiden naisten seksuaaliterveyteen

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 16.3.2017 16.51
Tiedote

Tiedote 53/2017
16.3.2017

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen edellyttää, että Euroopan komissio lisää rahoitusta kehitysmaiden tyttöjen ja naisten seksuaaliterveyden ja -oikeuksien parantamiseen. Mykkänen esitti kantansa EU:n kehitysministereiden epävirallisessa kokouksessa tänään Brysselissä.

"Jos Suomi ja kourallinen maita sai viidessä viikossa kokoon 181 miljoonaa euroa kehitysmaiden tyttöjen seksuaaliterveyden ja -oikeuksien parantamiseen, täytyy myös EU:n löytää 10 miljardin vuosittaisesta kehitysbudjetistaan lisää. Tein tämän hyvin selväksi kollegoille tänään Brysselissä", Mykkänen sanoi.

Mykkänen painotti aiheen tärkeyttä Suomen puheenvuorossa sekä tapaamisissaan kehityskomissaari Neven Mimican, komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen ja Euroopan parlamentin kehitysvaliokunnan puheenjohtaja Linda McAvanin kanssa.

Kyse on tarpeesta täyttää rahoitusvajetta, joka syntyy, kun Yhdysvallat vetäytyy seksuaaliterveyttä tukevien järjestöjen rahoituksesta. Leikkausten kokonaismäärä tarkentuu myöhemmin, mutta se on arvioitu noin 600 miljoonaksi dollariksi.

"Sain vaatimukselle tukea kollegoilta. Komissaari Mimica lupasi komission ilmoittavan lähikuukausina merkittävästä lisäpanostuksesta. Tämän perusteella näyttäisi realistiselta, että eurooppalainen vastaus olisi samaa luokkaa kuin Yhdysvaltain leikkaukset", Mykkänen kuvasi käytyjä keskusteluja.

Lisätietoja: ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Pasi Rajala, puh. 0400 464 393.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Kai Mykkänen